Мусаката е традиционно българско ястие. То може да бъде срещнато и в

...
Мусаката е традиционно българско ястие. То може да бъде срещнато и в
Коментари Харесай

Тайната подправка за мусака, с която ястието става вълшебно вкусно

Мусаката е традиционно българско ядене. То може да бъде срещнато и в кухнята на прилежащите ни страни като Гърция или Турция. Там вариациите на мусаката са доста - има гръцка мусака с тиквички, с патладжани...

В България традиционно мусаката се готви от кайма и картофи. Но по какъв начин да ви се получи идеалната мусака? И за какво у нас постоянно споделят, че в случай че една жена не може да прави най-малко мусака, няма да се ожени?

Може би тъй като мусаката е едно извънредно простичко, само че доста вкусно и питателно ядене.

Всички добре знаем, че с цел да стане една мусака хубава, ѝ би трябвало страхотна заливка. Това е и една от най-трудните елементи от рецептата за мусака. Именно там се крие и тайната на идеалната мусака - в заливката!

Ето и какви артикули са ни нужни за съвършената пухкава заливка за мусака:

 - 4 яйца

- 250 гр. кисело мляко

- 1/2 ч.л. сода

- 1 супена лъжица брашно

- щипка сол

Често забравяме да сложим сода за самун в заливката , а точно тя е тази загадка съставна част, която я прави толкоз богата и пухкава.

Как се подготвя заливка за мусака?

Първо се разрушават яйцата. Отделно в киселото мляко се поставя содата и се разбърква, до момента в който содата шупне. След това млечната примес се прибавя към яйцата и още веднъж се разрушава. Накрая се прибавят брашното и солта. Разбърква се, до момента в който се получи хомогенна примес.

Много е значимо всички артикули, които употребявате, да са на стайна температура. Повечето домакини употребяват единствено яйца и кисело мляко за направата на заливката за мусака. Но в този случай тя не става пухкава.

 мусака Istock

Нещото, което прави заливката за мусака пухкава, е содата. Има предписания, в които заливката се прави и с прясно мляко. Но е най-добре да се употребява кисело мляко, тъй като прави заливката за мусака по-плътна и това си проличава, когато режете мусаката.

Важно е също да знаете по кое време да залеете мусаката. След като картофите са запечени (ако правите мусаката на фурна) или когато са сварени (ако правите варена мусака), тогава се поставя заливката. След като тя се постави, мусаката се пече не повече от 15-20 минути.

Вижте тук още от тайните на съвършената мусака:
 Тайните и тънкостите на съвършената мусака  Тайните и тънкостите на съвършената мусака  Тайните и тънкостите на съвършената мусака  Тайните и тънкостите на съвършената мусака
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР